21 Ağustos 2019 Çarşamba

Fener Fotoğraf Turu

Bu hafta İstanbul'a yolu düşen her amatör fotoğrafçının objektifini süsleyen Fener -Balat turuna çıkıyoruz.

Haliç kıyısında yer alan Fener bir yanında Cibali, diğer yanında  Balat ile komşu, İstanbul kadar eski bir yerleşim yeridir. 6-7 Eylül olayları ve Kıbrıs olayları yaşanana kadar Hristiyan yerleşim bölgesi olan Fener, ismini ev sahipliği yaptığı Rum Ortodoks Patrikhanesinden alır. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, 1630 yılından beri bu semtin içinde yer alan Ayios Yeoryios (Aya Yorgi) Kilisesinde bulunmaktadır. Fener otobüs durağına 50m mesafede bulunan Patrikhane Pazar ayinleri dışında 08:00- 16:30 saatleri arası ziyaretçilere açıktır.  


Fener Rum Patrikhanesi
Fener'e ilk girdiğinizde sizi dar sokaklarıyla  arnavut kaldırımları ve Rum mimarisinin gösterişli cumbalı evleri karşılar.

Halice paralel uzanan Vodina Caddesi, geneli Rum nüfus barındıran Fener ile Makedon ve İspanyol Yahudilerinin yaşadığı Balat'ı birbirine yüzyıllardır bağlamaktadır. Her ne kadar şimdilerde patrikhane çalışanları hariç Gayrimüslim nüfus barındırmasa da Vodina caddesi üzerinde tam bir dinler mozaiğini bulmak mümkün. Cadde üzerinde halk arasında Kanlı Kilise denen Filistin Ortodoks Hristiyan Kilisesi (Metroloji Kilisesi), Tahta Minare Cami, Ahrida Sinagogu ve Hacı İsa Cami bulunmaktadır. 


Balat'a gitmeden Metroloji Kilisesi yanında bulunan okulun yanından kırmızı Mektebe doğur çıkabilirsiniz.  İstanbul'un Gotik mimari alanında nadir örneklerindan olan Fener Rum Erkek Lisesi, kırmızı tuğladan görkemli yapısı sebebiyle halk arasında Kırmızı Mektep olarak bilinir. 1881 yılında mimar Dimadis tarafından inşa edilen mektep şu an çok az sayıda öğrenciye eğitim vermektedir. 



Okulun yanında yeralan herbiri birbirinden güzel Rum evleri çok güzel bir haliç manzarasına sahiptir. Rum mektebine 250 metre mesafede yeralan İsmail Ağa Cami ve tarikatı mektebin yanında bulunan mesnevihaneyi kullanmakta olup, şimdilerde eski Rum evlerinde tarikat mensupları yoğun olarak ikamet etmektedir.


Dimitir Kandemir evi Osmanlı tarafından,  babası Boğdan beyliğine atanınca, o zamanın adetlerine göre Babıaline rehin verilken Dimitri Kantemir dönemin en bilge kişilerinden biriydi. Padişah tarafından kendisine tahsis edilen bu evde kalan Dimitiri bir çok musiki ve edebi eserini burada kaleme almıştır. 

Bu günlerde kentsel evrim sürecinde olan  Fener bir çok minik kafesi ve turistik mekanlarıyla hızla dönüşmekte, eski yapıların restorasyonuyla  yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. 

Tavsiyeler: 
Ortadoksların özel günlerinde Fener, Yunanistan'dan gelen ziyaretçilerin akınına uğramakta ve çok kalabalık olmaktadır. bu günler kafa dinlemek ve gezmek isteyenler için pek uygun değildir. 

Fener gezinizi Balat, Ayvansaray, Zeyrek, Cibali gezileriyle birleştirmek yorucu ama daha keyifli olabilir. 

Bir çoğu balatta olan esnaf lokantaları ve uykulukçularda yemek yiyebilirsiniz. 

Ulaşım: Eminönünü'nden Eyüp istikametine giden bir çok otobüs Fener durağından geçmektedir. Ayrıca 55T Taksim-Gaziosmanpaşa hattı da Fener durağından geçmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder