13 Kasım 2014 Perşembe

Yedigöller Tabiat Parkı


Haftasonu İstanbul'dan kaçıp biraz nefes almak isteyenler için ideal rotalardan biri Yedigöller. Temiz havası, uzun yürüyüş rotaları ve her mevsim ayrı bir şölene dönüşen fotografik görüntüleriyle ziyareti hakediyor.

Yedigöller Milli Parkı uzun bir yürüyüş parkuru ve birbirinden güzel yedi tane gölden oluşuyor: Seringöl, Deringöl, Sazlıgöl, Nazlıgöl, İncegöl, Kurugöl ve Büyükgöl. görülebilecek diğer yerler arasında Pisagor Ağacı, Gülen kayası, şelale ve dilek çeşmesini sayabiliriz.


                                                                 

                                                                         
Göller, bahar ayında güneşten gelen yansımalarla renkten renge giriyor. Tam bir tabiat cenneti. Sonbaharda ise sarı, turuncu ve kahve rengi yaprakların arasında yürürken, artık her sonbahar dendiğinde Yedigöller'i anımsayacağınızı hissediyorsunuz.

Yedigöller'de iki yürüyüş rotası var. 1.si park girişinden aşağı doğru ilerleyerek gölleri gezebileceğiniz rota, diğeri ormana doğru ilerleyip şelaleye varacağınız orman yolu. Ormanda yürürken yol üstünde çeşit çeşit ve her boydan mantarlarla karşılaşacaksınız. Şanslıysanız yaban domuzu, sincap, tilki ve geyiğe rastlayabilirsiniz:)


Şelalenin sonunda Dilek Çeşmesi var. Rivayete göre 7 gözlü çeşmeden su içenlerin dileği yerine gelirmiş. Çeşmenin 1. gözü çocuk, 2. gözü şöhret, 3. gözü huzur, 4. gözü para, 5. gözü mutluluk, 6. gözü aşk ve 7. gözü sağlığı simgeliyor.

Yedigöller'de mangal yapabileceğiniz iki ayrı alan var: Biri parkın giriş kısmında, diğeri çıkışında. Ayrıca Büyükgöl kıyısında gözleme, çay, kahve bulabileceğiniz bir çay bahçesi var.
Tesiste, mangal yapabileceğiniz Orman Müdürlüğü'ne ait ocaklar bulunuyor.


                             

Gece çadır kurabilir ya da önceden rezervasyon yaparak Orman Bakanlığı'na ait göl manzaralı bungalowlarda kalabilirsiniz.



Bir diğer alternatif  Bolu'ya 5 km uzaklıktaki Karacasu kaplıca bölgesindeki termal otellerden birinde kalmak. Biz Karacasu Küçük Kaplıca Tesisleri'nde kaldık. Oda, iki kişi 120, dublex ev ise 250 TL. Her evde kaplıca suyunun kullanıldığı küçük bir de hamam var.

Eğer Bolu'da veya kaplıca bölgesinde kalırsanız Gölcük Milli Parkı'na uğramadan geçmeyin. Burada da güzel bir yürüyüş rotası ve göl kenarında tesisler var. Göl manzaralı restaurant'ta Bolu'ya has diyebileceğimiz tek lezzet olan cevizli keşli mantı, denemeye değer. Kahvaltı serpme ve kişi başı 30 TL. Diğer restaurant'ın manzarası yok, ancak daha sakin ve ambiyansı daha güzel olduğu için içeride oturacaksanız burayı tavsiye ederiz.


                                                       Bolu usulü cevizli keşli mantı


Ulaşım:
Yedigöller'e Bolu merkezden Bolu-yedigöller yolunu kullanarak veya İstanbul-Düzce yolu üzerinden direkt gidebilirsiniz. Bolu yolu biraz yokuş ama eskisi kadar kötü değil. Çoğu kişinin bilmediği Düzce yolunu kullanırsanız sağlı sollu manzaralar eşliğinde yolunuza devam edecek, muhteşem bir ormanın içinden geçerek Yedigöller'e varacaksınız. Bu yolu denemenizi öneririz.

Son olarak; ister yürüyüş yapmak, ister fotoğraf çekmek, isterse kamp yapmak için gidin; bu doğa harikasından kesinlikle yüzünüzde gülümsemeyle döneceksiniz:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder